J. Olejko
Od 01.04.2025 do 31.05.2025 roku uczniowie klasy IVb oraz Vc wzięli udział w innowacji przeprowadzonej przez panią Justynę Olejko oraz panią Sabinę Wania, której celem było promowanie zdrowego stylu życia. Podczas przeprowadzonych zajęć uczniowie poznali tajniki zdrowego odżywiania. Zostali uświadomieni co takiego powinno się znaleźć na ich talerzach by zapewnić im optymalne warunki do ich prawidłowego rozwoju. Dzieci przypomniały sobie jakie produkty są zalecane w żywieniu na przykładzie piramidy zdrowia, poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowych produktów, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe, warzywa i owoce. Dzieci mogły zadawać pytania i aktywnie uczestniczyć w spotkaniach.
Kolejnym etapem było wyzwanie „Wybieram Zdrowie”, które trwało 3 tygodnie. Wszyscy uczniowie musieli wykonywać ćwiczenia fizyczne, przygotowywać zdrowe posiłki i dokumentować swoje postępy w specjalnie przygotowanym kalendarzu - innym na każdy tydzień.
Przez cały okres innowacji z wydłużeniem do końca roku szkolnego odbywały się „Zdrowe Środy” oraz „Zdrowe Piątki” czyli dzień ze zdrową żywnością. Każdy uczeń przynosił do szkoły swoją śniadaniówkę, w której znajdowały się warzywa, owoce, zdrowe kanapki czy przekąski, tym samym dzieci swoim przykładem promowały zdrowe odżywianie. Uczniom przekazane zostały pomysły na zdrowe dania oraz sami mogli wysyłać swoje propozycje, które były prezentowane na stronie szkoły oraz na Facebooku szkolnym. Uczniowie klasy V c podczas lekcji techniki wykonywali samodzielnie zdrowe kanapki oraz sałatki owocowe. Wspólna praca przyniosła wszystkim wiele radości. Następnie odbyła się degustacja, zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują sałatki zrobione własnoręcznie. Jedna lekcja została poświęcona na wyjście do parku, gdzie uczniowie czynnie spędzili czas: ćwicząc na siłowni, biegając i spacerując.
Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy, nagrody oraz punkty dodatnie za udział w innowacji. Firma „Bakaliano”, która objęła swoim patronatem naszą innowację, ufundowała zdrowe przekąski, które dzieci mogły spróbować podczas lekcji wychowawczych.
Wszystkie założone cele zostały osiągnięte. Uczniowie dowiedzieli się jak prawidłowo się odżywiać i dopasować dietę do potrzeb dzieci w ich wieku. Wyzwania, które wykonywali zmobilizowały ich do codziennej dawki ćwiczeń fizycznych. Dzielenie się swoimi osiągnięciami pozwoliło na integrację uczniów. Udział w wyzwaniu pozwolił na wyrobienie umiejętności planowania, dokumentowania i systematyczności w dążeniu do celu.